Vad är en Sund Livsstil?
För mig innefattar en sund livsstil många olika delar, Utöver att äta sunt och ta hand om kroppen tycker jag det är viktigt med det och de som jag har runtomkring mig. Att skapa och vara i en miljö och samvaro där jag känner ett utbyte och gemenskap, det som ger mig energi och meningsfullhet. Här nedan skriver jag om en liten ingrediens i mitt liv som jag sätter stort värde på.
Kanske har även du något som ger dig det där lilla extra i ditt liv. Dela gärna med dig av din historia som kan vara en inspiration eller ge idéer till någon annan. Guldkanter i tillvaron kan vi aldrig få för mycket av.
När jag och min man flyttade till vårt hus med tillhörande mark var det ett projekt vi hamnat i. Med projekt menar jag att huset var eftersatt i underhåll och omgivande trädgård och ängar ska vi inte prata om. Men platsen har bjudit på överraskningar, de flesta tack och lov positiva sådana. Vid en upptäcktsfärd en bit utanför huset upptäckte jag att det fanns vinbärsbuskar gömda bakom mängder med vildhallonbuskar, kirskål tistlar, brännässlor och högt gräs. Det blev ett gediget arbete att rensa bort det jag inte ville ha men resultatet är jag så nöjd med. En hel rad av präktiga svarta vinbärsbuskar och dessutom hittade jag några blåbärsbuskar strax bredvid som längtade efter ljus och mer eget space att växa på.
Nedanför vårt hus finns en äng och nyinflyttade som vi var föddes en längtan att odla egna ekologiska grönsaker och att göra det tillsammans med andra. Jag planterade idén om gemensamodling i ett forum och fick ganska snabbt svar från några som var intresserade att samverka. Vi är nu fyra familjer som har den här odlingen tillsammans.
Hur vi har gjort?
Först samlades vi alla och lyssnade av vad var och en ville ha ut av odlingen, vilka grödor vi skulle satsa på. Det vi kom fram till var att börja med rotfrukter som morot, betor, potatis lök och kål. Nästa fråga var hur vi skulle odla, direkt i jorden eller göra bäddar. Det blev bäddar som vi byggt upp med halm och lite annat växtmaterial. Den största utmaningen här var att få tillgång till halmbalar och sedan forsla dem till vår äng. En av odlingsmedlemmarna känner en bonde som hade skadade och för hans del obrukbara balar som vi fick hämta med bil och släp. Jag kan intyga att fuktiga balar är tunga så det är definitivt en fördel att vara fler personer när de ska rullas ut.
I vår gemensamodling bestämmer vi i förväg när vi ska ha arbetsdagar där samtliga hjälps åt när det krävs större insatser, som att rulla ut de tunga balarna eller förbereda bäddarna för sådd och plantering. Jag tror att det är viktigt att ha en god struktur om när man ska ha arbetsdagar och vara noga med att följa den. Det är så lätt att det annars kan utvecklas till missnöje vilket förtar glädjen i att odla.
Löpande insatser sker mer utifrån det behov som uppstår under tidens gång och som kan fördelas utifrån vem som kan lägga lite tid en stund. Oftast är det två eller någon mer som kommer för att hjälpas åt. Här har vi god hjälp av en gemensam Telegramgrupp där vi snabbt kan kommunicera med varandra om tider och insatser.
För mig känns det roligt att göra det här tillsammans vilket skapar en trevlig gemenskap och vi delar tips och erfarenheter samt de kostnader som uppstår i samband med odlingen. Jag lär mig mycket av mina medodlare och kan tillföra det jag har lite kunskap om.
Hur har det gått?
Det första året var ingen höjdare men vädret var inte på någons sida oavsett om man var nybörjare eller van odlare, vilket känns som en liten tröst. En kall vår följt av en otroligt varm och torr försommar som gick över i en extrem regnperiod under lång tid.
En annan sak som vi också gör är att fördela försådd mellan oss. Vissa växter som kål och även squash har vi förodlat hemma. Då har vi helt enkelt kommit överens om vem som ska odla vad och sedan när plantorna är tillräckligt stora hjälps vi åt att sätta dem i jord.
Nåja, något har vi ändå fått ut av det även om skörden inte blev så som vi önskat. Första året på en mark som varit obrukad ska man nog inte räkna med att få full utdelning utan se det mer som ett lärande under utveckling. Nu är vi inne på andra året och inspirationen finns för en ny odlingssäsong tillsammans. Vi har lärt oss vad som fungerade bra eller mindre bra och vår vänskap har har fördjupats under tiden.
Det här är en av de saker som ger mig en extra krydda till det sunda livet.